Sustainability
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU
2023-2024
RAPOR HAKKINDA
Sürdürülebilirlik; bugünün ihtiyaçlarını karşılarken doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için yapılan faaliyetlerdir.
Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkân verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlama anlamını taşımaktadır. Sürdürülebilir kalkınma; sosyal, ekolojik, ekonomik, mekânsal ve kültürel boyutları olan bir kavramdır.
T&G Apart Hotel olarak 2023 yılı itibariyle sürdürülebilirlik çalışmalarımıza başladık. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz gelişmeyi; yönetimimiz, çalışanlarımız, konuklarımız, tedarikçilerimiz ve diğer tüm partnerlerimiz ile paylaşmayı ve böylece bu noktada yaratacağımız farkındalığı arttırarak, ortak hedef ve başarılara dönüştürebilmeyi amaçlamaktayız. Bu doğrultuda senelik dönemlerle yayınlamayı hedeflediğimiz sürdürülebilirlik raporları şeffaf ve hesap verebilir bir organizasyon olmak adına yararlandığımız önemli bir araç konumunda olacaktır.
Bu hazırlanan sürdürülebilirlik raporu 2023-2024 yıl aralığındaki verileri içermektedir. Kurumsal vizyonumuz misyonumuz, kültürümüz, değerlerimiz ve etik ilkelerimiz bu sorumluluklarımızı yerine getirirken bize yön veriyor.
Sürdürülebilirlik kapsamında otelimizin temel sorumluluğu;
• Geri dönüşüm ve yeniden kullanım fırsatlarını yaratmak ve değerlendirmek, mümkün olduğu kadar atık miktarını azaltmak,
• Enerji verimliliğimizi sürekli iyileştirmek ve karbon salınımından dolayı oluşan olumsuz etkiyi minimize etmek,
• Neden olunan her türlü çevresel etkiyi azaltarak, temel noktalarında şekillendirmek/geliştirmek,
• Çevre ve enerji yönetimi konusunda çalışanlarımızın, misafirlerimizin ve diğer paydaşlarımızın çevre farkındalığını arttırmak.
2023-2024 Sürdürülebilirlik Raporu;
• Otellimizin çevresel, sosyal ve ekonomik performans değerlendirmesini,
• Bu performansı arttırmak adına belirlenen hedefleri,
• Bu hedeflere ulaşmak için izlenecek strateji ve süreci,
• Karşılaşılabilecek olası riskleri ve çözüm önerilerini,
• Ekolojik dengeye katkıda bulunabilmeyi ve kültürel mirası korumayı,
• Çevreye etki edecek olumsuzlukları ve tehlikeleri minimize etmeyi ve gereken önlemleri almayı,
• Performans sonuçlarını en üst düzeyde tutma çalışmalarını içermektedir.
VİZYON
Kalite ve tecrübemizden aldığımız güç ve bilgi birikimi ile misafir ve çalışan memnuniyetini en üst seviyede tutan, sektöründe hizmet kalitesi ve güvenilirliği ile ön plana çıkmayı hedefliyoruz. Tercih ettiğimiz ürünler ve sergilediğimiz yaklaşımlarımız ile sürdürülebilir turizm için çalışıyoruz.
MİSYON
Vizyon sahibi bir bakış açısının eseri olan tesisimizde kurulduğu günden beri istikrarlı, yenilikçi, adil ve itibarlı duruşu ile çevreye, insana, sanata, doğaya, duyarlı projeler geliştirerek, kaliteli hizmetimize devam edeceğiz.
DEĞERLERİMİZ
Her zaman gülümseyen, misafir memnuniyetine inanan, çevreye karşı duyarlı ve gereken önlemleri alan, sürekli eğitimle kendini geliştiren ve iyileştirme odaklı, yasaları gerektiği şartları uygulayan, mevcut yönetim sistemlerinin verimliliğine inanan, bu değerleri etkin bir şekilde kullanan ve bunu sürdürmeyi amaçlayan bir tesisiz. İşimize her aşamada değer yaratma bilinci ile yaklaşıyoruz. Hem geleneklerimize bağlıyız hem de Dünya turizmindeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İşimizi severek yapıyoruz. Yaptığımız her işin en iyisini yapmak istiyoruz. Yaptığımız her işte disiplin istiyoruz ancak fazla resmiyetten sakınıyoruz.
Doğruluk: Biz her zaman bizim için doğru olanı yaparak, dürüst, etik ve adil bir noktada dururuz.
Sahiplenmek: Her zaman elimizden gelenin en iyisini vermeye odaklanırız, hatalarımızı da başarılarımızı da aynı ölçüde sahipleniriz.
Cesaret: Hata yapmaktan korkmayız. Yeniliklere öncülük etmek adına risk alırız.
Yaratıcılık: Şirket prensiplerimizin kalbinde yer alan girişimci ruhumuzla yeni deneyimler yaratmak için var gücümüzle çalışırız. İlerlemenin ve yaratmanın gücüne inanarak dünyaya hep daha geniş bir pencereden bakarız.
İnsan Odaklılık: Eşsiz deneyimlerin insanla başlayıp insanla bittiğine inanırız. Verirken de alırken de insan odaklılığımızdan asla vazgeçmeyiz.
Tüm çalışmalarımızda yasalara uygun davranmak önceliğimizdir.
• Üstün iş ahlakı, dürüst çalışma ve etik ilkelerini benimseriz.
• Görevlerimizi temel insani değerler çerçevesinde yerine getiririz.
• Toplumsal yararı gözeterek çevreye saygılı davranırız.
• Topluma örnek olmayı öncelikli amaç kabul ederiz.
• Sadece yasal ve etik olan zeminlerde rekabet ederiz.
• İş birliğinde olduğumuz kurumlarla dürüst ve güvenilir ilişkiler kurup sürdürmeye önem veririz.
• Ülkemizin ve toplumumuzun aydınlık bir gelecek inşa etmesinde; daha iyi, daha modern bir gelecek oluşturmasında üstümüze düşen vazifeleri yerine getirir ve bunun için çalışırız.
TESİS ÖZELLİKLERİ
Tesisimiz 60 oda, toplam 120 yatak kapasitelidir. Bunlardan 2 odamız herkes için erişim kapsamında bedensel engelli misafirlerimiz içindir. Bunun yanında çok amaçlı kullanılabilen 150 kişilik alakart restoranımız, 2 yetişkin açık yüzme havuzumuz, 1 havuz barımız, 1 çocuk havuzumuz bulunmaktadır.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YAKLAŞIMIMIZ
Sürdürülebilir turizm, insanın etkileşim içinde bulunduğu ya da bulunmadığı çevrenin bozulmadan veya değiştirilmeden korunarak, kültürel bütünlüğün, ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliğin ve yaşamı sürdüren sistemlerin idame ettirildiği ve aynı zamanda tüm kaynakların ziyaret edilen bölgedeki insanların ve turistlerin ekonomik, sosyal ve estetik gereksinimlerini karşılayacak şekilde ve gelecek kuşakların da aynı gereksinimlerini karşılayabilecekleri biçimde yönetildiği bir yaklaşımdır.
Sürdürülebilir turizm sadece “çevreye duyarlı olma” hedefiyle sınırlı kalmamakta ve çok daha geniş bir alana yayılmaktadır. Sürdürülebilir turizm yaklaşımında ‘Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün sürdürülebilir kalkınma amaçlarını tanımladığı 17 ilkenin farkında olarak faaliyetlerimizi yürütmekteyiz.
Sürdürülebilir turizm programı kapsamında belirtilen kriterler de bu ilkeler doğrultusunda oluşturulmuş ve bu kriterlere tam uyum gösteren T&G Apart Hotel sürdürülebilirlik yolculuğunda kendini sürekli geliştirmektedir.
Sürdürülebilir turizm ilkelerinde tanımlanan 12 temel ilke sürdürülebilirlik faaliyetlerimizde model olarak kullanılmaktadır.
Ekonomik süreklilik: Turizm girişimlerinin büyümeye devam ederek uzun vadeli fayda sunabilmeleri için sürekliliklerini ve rekabet edebilirliklerini sağlamak.
Yerel kalkınma: Misafirlerin yerel harcama oranını artırıcı faaliyetleri destekleyerek turizmin bölge destinasyona katkısını çoğaltmak.
İstihdam kalitesi: Irk, cinsiyet, engellilik gibi konularda ayrımcılıktan uzak durulmasını sağlayarak mesleki uzmanlaşmaya destek olmak, ücret ve hizmet kalitesini iyileştirmek, turizm ile yaratılan istihdamın sayısını ve kalitesini artırmak.
Sosyal katılım ve toplumsal cinsiyet eşitliği: Gerek ekonomik gerek sosyal anlamda turizmden elde edilen faydanın, genele adil bir şekilde dağıtılmasına çalışmak.
Misafir memnuniyeti: Irk, cinsiyet, engellilik, yaş gibi herhangi bir konuda ayrımcılık yapılmaksızın misafirlere; güvenli, tatmin edici, sürdürülebilir, yenilikçi bir deneyim sunmak.
Yerel kontrol: Yerel yönetimin; planlama, yönetim, uygulama süreçlerinde diğer turizm paydaşları ile iletişim içerisinde olmasını sağlamak; turizmin bölgedeki gelişimi konusunda yerel yönetimleri ilgili aşamalara dahil ederek yetkilerini artırmak.
Toplumsal refah: Sosyal bozulmaya ve istismara sebep olmadan, bölge halkının sosyal yapı ve imkanlara, yaşam destek sistemlerine erişimlerini sağlamak; böylece yaşam kalitelerini korumak ve iyileştirmek.
Kültürel zenginlik: Bölge halkının kültürlerine, geleneklerine, ayırt edici özelliklerine, tarihsel miraslarına saygı duymak ve değerlerini koruyarak artırmak.
Fiziki bütünlük: Kentsel ve kırsal alanlardaki kaliteyi korumak, iyileştirmek; bu alanların fiziki ve görsel açıdan bozulmalarına engel olmak.
Biyolojik çeşitlilik: Doğal alanların, yaşam alanlarının, yaban hayatının ve türlerin korunmasına destek olmak; olası zararı en aza indirmek.
Kaynakların verimli kullanımı: Faaliyetler esnasında sınırlı ve yenilenemeyen kaynakların kullanımını en aza indirmek.
Çevresel etki: Otel faaliyetlerinden ve misafirlerden kaynaklanan hava, su, toprak kirliliğini ve katı atık miktarını mümkün olan en az seviyeye indirmek; bölge halkını, işletme çalışanlarını, misafirleri “çevresel etki” konusunda bilgilendirmek.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKAMIZ
Çalışanlarımız ile birlikte misafir memnuniyetini ön plana alarak en iyi kalitede hizmet vermek ana hedefimiz olup, bu doğrultuda tüm ürün ve hizmet süreçlerinde yasal gerekliliklere uymayı ilke edindik. Çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın sağlıklı ve güvenli bir ortamda bulunması için riskleri en aza indirmek ve iş kazalarını önlemek için tüm süreçlerimizde sürekli iyileştirme yapmakta ve son teknolojileri takip etmekteyiz.
Çalışanlarımızın eğitimi, insan haklarının korunması, din, dil, ırk gözetilmeden eşit haklardan faydalanmasını sağlayarak, misafirlerimizin tüm şikayetlerini takip etmek, şikayetleri çözümlemek ve misafirlerimizi bu konuda bilgilendirerek, değerlendirmek bizim önceliklerimizdendir.
Enerji kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak ve enerji verimliliği konusunda sürekli iyileştirmeyi esas almak bizim önemli prensiplerimizdendir.
Kaliteli, gıda güvenliği ilkelerine uygun ürünler sunmak için gıda zinciri boyunca gıda güvenliğine dikkat etmek, sürekli iyileştirmek ve hijyen şartlarını ön planda tutmak kalitemiz için önceliklidir.
Satın alma uygulamaları yerel ekonomiye katkı sağlamak için tedarikçilerimiz ve hammaddelerimizin yerel olmasına dikkat ediyoruz. Sürdürülebilir turizm için, daha az enerji, su, atık üreten, çevre dostu satın alma yapıyoruz.
Özel korumalı gruplar ve diğer savunmasız gruplara yönelik ticari, cinsel veya başka herhangi bir istismar veya tacize karşı olduğumuzu belirterek, savunmasız grupların istismar edilmediğini ve bunların korunduğunu, yerel/bölge halkı ile istismar ve kötü kullanmamaya karşı iş birliği içinde çalışmaya önem verdiğimizi belirtiyoruz.
Çocukların korunması için herkesin sorumluluk taşıması gerektiğini biliyoruz. Çocukların refahının ve çocukların her türlü zarardan korunmasının son derece önemli olduğunu, tüm çocukların fiziki ve zihinsel tacizden korunmasının temel görevimiz olduğunu da biliyoruz. Bu doğrultuda çalışanlarımıza konu ile ilgili eğitimlerimizi düzenli olarak vermekte, bu ilkeler doğrultusunda kendimizi sürekli geliştirmekte ve gerekli kaynakları sağlamaktayız.
Kabul görmüş tüm insan haklarına saygı göstererek tüm misafir ve çalışanları dil, din, cinsiyet, ırk, fiziksel/zihinsel engel, cinsel yönelim vb. ayrımı yapmaksızın eşit olarak değerlendirmekte, yöresel/bölgesel kalkınma ve istihdamı desteklemekteyiz.
SÜRDÜRÜLEBİLİR SATIN ALMA POLİTİKAMIZ
İşletmemizin hedefi olan en iyi kalitede hizmet vermek için iş birliği içinde olduğumuz firmalarımızla yasal şartları, hammadde şartnamelerini ve misafir beklentilerini de paylaşarak hareket ediyoruz. Satın almalarımızı mümkün olduğunca yakın bölgelerden yapmakta olup yerel satın alma oranını arttırmayı hedeflemekteyiz. Böylece tedarikçi firmaların teslimat araçlarının CO2 salınımlarını minimalize ederek çevreye yapılan etkilerin azaltılması sağlamakta, bölge çalışanlarını ve yerel istihdamı desteklemekteyiz. Satın alacağımız ürünler, gıda ve içecekler, sarf malzemeler, makine- ekipmanlar ve hizmet alacağımız firma seçimlerinde;
• Çevresel açıdan sürdürülebilir şekilde üretilmiş, çevre ve sürdürülebilir etiket/sertifikalarına sahip olanlar veya sürdürülebilir kaynaklardan sağlanmış olanlar,
• Küçük ölçekli ambalaj yerine büyük ölçekli, geri dönüştürülebilir ve mümkün olduğunca az atık çıkaran, çevreye zararlı etkileri olmayan ürünler tercih edenlere,
• Enerji ve su tasarrufu sağlayan cihazlara,
• Yöresel, etik değerlere önem veren, geri dönüşebilir veya geri dönüştürülmüş malzeme kullanan, organik, bio, hayvanlar üzerinde denenmemiş, zararlı kimyasal bileşenler içermeyen vb. alternatifleri sunmalarına,
• Yerli ve yerel üretim/hizmet sağlayıcısı olmasına,
• Adil ticaret uygulamasını benimseyen tedarikçilere,
• Avlanması yasak hayvanların satışını desteklemeyen ve yasalara uyan, seçimler yapacağız. Taahhüt ve beyan ederiz.
TOPLUMSAL UYUM VE SOSYAL SORUMLULUK POLİTİKAMIZ
Her faaliyetimizde ülkemizin gelişimi, toplumsal kalkınma, yerel bölgenin desteklenmesi konularında geleceğe yatırım yapmaktayız. Tarihi değerler ve geleneklerine saygı gösterir ve yöremizin kalkınmasına faydalı olabilecek her türlü girişimi destekleriz; ekonomik, sosyal, kültürel gelişimine katkı koymaya çalışırız. Bunun için;
• Yerel kaynakların ve imkânların korunması, bunlara ulaşılabilirliğin sağlanmasına destek oluruz.
• Yerel kültür ve geleneklere sahip çıkılmasını sağlar; görüş, etnik köken, inanç ve savunmasız gruplar ile ilgili ayrımcı faaliyetlere izin vermeyiz. Gerek turistik amaçlı gerekse çalışmak için gelen ziyaretçilerin, farklı kültürleri ile bölgesel gelişime katkı sunduklarını, misafirperverlik gösterilmesi gerektiğini biliriz.
• Alınacak kararlarda yerel özelliklerin, hassasiyetlerin ve yöre halkının ihtiyaçlarının dikkate alırız.
• Tarihi ve arkeolojik eserlerin korunmasına destek vermeyi hedefleriz.
• Yöre halkı ile birlikte yardımlaşma, tarihi ve kültürel varlıkları koruma adına çalışmalar yapmayı, doğal dokunun bozulmasını önlemenin önemini biliriz.
• Yerel istihdam ve tedarik sağlayarak bölge ekonomisine katkı sağlarız.
• Tüm paydaşlarımıza bölgenin yemek, aktivite, kültür ve geleneklerinin tanıtılmasında destek verir, bunun için öncelikle çalışanların bu konuda eğitilmesini sağlarız.
• Yerel toplum ve topluluklar ile etkileşimimizde bu değerlerin korunması ile ilgili ortak amaçlar etrafında birlikte faaliyet gösteririz. Taahhüt ve beyan ederiz.
ÇEVRE VE İNSAN HAKLARI POLİTİKAMIZ
Ekonomik, çevresel, toplumsal ve sosyal sürdürülebilirliğe katkıda bulunma vizyonuyla çalışıyoruz. Tüm iş süreçlerinde temel insan haklarının gözetilmesini hedefliyoruz. Bunun için;
• Çalışanların, kendilerini geliştirebilecekleri, fikirlerini özgürce dile getirebilecekleri ve ayrımcılığa maruz kalmayacakları uluslararası standartlara uygun, insan haklarına saygılı güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sunmayı,
• BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kapsamında temel insan haklarına saygı duymayı, bu ilkelere uygun olarak faaliyetlerimizi gerçekleştirmeyi,
• İşe alım, eğitim, kariyer, terfi verme, ücret yönetimi gibi süreçlerde ve iş ortamında cinsiyet, etnik köken, din, ırk, milliyet, yaş, fiziksel kapasite, hamilelik, medeni hal, sendika üyeliği, siyasi kimlik gibi konularda ayrımcılık yapmamayı,
• Çalışanların vasıf, deneyim ve performansına bağlı olarak bu süreçleri şeffaf bir şekilde yönetmeyi,
• Personel dilek ve önerisini açık kapı politikası kapsamında açıkça ifade edebilmesini sağlamayı,
• Çalışanlarımıza güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sunmayı, iş sağlığı ve güvenliğine dair tüm mevzuatlara uygun davranmayı, paydaşlarımıza da bu davranışı yansıtmayı,
• İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde personellerimize verdiğimiz eğitimler ve aldığımız önlemlerle, misafir ve çalışanı kapsayacak şekilde kurum kültürü oluşturmayı, taahhüt ve beyan ederiz.
ÇEVRE KORUMA POLİTİKAMIZ
Otelimizin hizmetlerinde ve hizmetleri oluşturma sürecinde çevreye olan olumsuz etkileri en aza indirmek ve gelecek nesillere sürdürülebilir temiz bir yaşam bırakmayı hedeflemekteyiz. Bunun için;
• Ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler çerçevesinde çevre yönetimi konusundaki performansımızı ölçerek, bu verileri izlemeyi ve doğaya bıraktığımız karbon salınımını azaltmayı ve kaynak ayırmayı,
• Her türlü kirliliğe sebep olabilecek ve çevreye zarar verebilecek kazaları önlemeyi,
• Su, enerji ve tüm doğal kaynakları tasarruflu kullanmayı, bu hassasiyetimizi çalışanlarımız, misafirlerimiz, paydaşlarımız ile paylaşmayı ve bilgilendirmeyi,
• Tehlike altındaki hayvanların korunması ve yapılacak olan operasyonlarda hayvan refahını göz önünde bulundurmayı,
• Teknolojik ekipmanların ve tüketilen malzemelerin satın alımını yaparken ekolojik, tasarruflu, geri dönüştürülebilir, çevreye verdiği zararlı etkinin en az olmasına özen göstermeyi,
• Pestisitler, boyalar, kullanılan kimyasallar dahil olmak üzere zararlı maddelerin kullanımı en aza indirmeyi, mümkünse zararsız ürünler ile ikame etmeyi,
• Atıklarımızı kaynağında, gruplarına ve tehlike sınıflarına göre en etkin şekilde yönetip, ayırarak, atık miktarını en aza indirmeyi ve lisanslı firmalar aracılığı ile bertaraf etmeyi, taahhüt ve beyan ederiz.
ÇOCUK İSTİSMARI VE SAVUNMASIZ GRUPLARI KORUMA POLİTİKAMIZ
Çocuklarımızı bir birey olarak tanımak, haklarına saygı duymak, her türlü psikolojik, fiziksel, ruhsal, zihinsel, ticari vb. sömürüye karşı gözetmek ve korumak öncelikli sorumluluğumuzdur.
Bunun için;
• Tüm ekibimize, çocuk istismar türlerini (fiziksel, cinsel, duygusal istismar ve ihmal), çocuk istismarını önleme, bildirme ve bu kapsamdaki toplumsal yükümlülüklerimizi yerine getirmeyi ve gereken kaynağı sağlamayı,
• Çocuk haklarına duyarlı, bu hakları savunan, barışçıl, hoşgörülü, saygılı, özgürlükçü, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine dayanarak korumayı, saygı duymayı ve çocukların yararını gözetmeyi,
• Çocuk işçi çalıştırmamayı (ILO tarafından bildirilen),
• Olası bir istismar durumunda, çocuğu istismar ortamından uzaklaştırmak ve departman yöneticisine bilgi vermek konusunda personelimize eğitimler vermeyi ve gerekli durumda kolluk kuvvetlerini bilgilendirmeyi, taahhüt ve beyan ederiz.
SAVUNMASIZ GRUPLARI KORUMA : Kurumsal sorumluluklarımız ve temel ahlak kurallarını bilerek, özel korumalı grup ve savunmasız gruplar için;
• Engelli bireyler, yaşlılar, çocuklar, evsizler, dil yeterliliği olmayanlar, işitme sorunu yaşayanlar, kadınlar vb. temel haklarına saygı duymayı,
• Ayrımcılığa, şiddete maruz kalmamaları, topluma özgürce bir şekilde katılımlarını sağlamayı ve korunmalarına yönelik yaklaşımı benimsemeyi,
• Herkese aktarılmasını sağlayarak kurum ve kuruluşlara yerel otoritelerin destek duyduğu noktalarda destek olunacağını,
• Bu kişilerin görebileceği zararları en aza indirebilmek için çalışanları bilgilendirmeyi,
• Etik duyarlılığı yükseltmeyi, taahhüt ve beyan ederiz.
T&G APART ORGANİZASYON ŞEMASI
Yıllar içerisinde geliştirdiğimiz çalışanımıza saygı odaklı iş modelimiz, başarılarımızın temel unsurlarından biridir. Çalışan memnuniyeti ve bağlılığına gösterdiğimiz önemin kurum kültürümüzü en iyi şekilde yansıttığına inanıyoruz.
Ekip çalışmasına inanan çalışanların, kurumumuzun faaliyet gösterdiği turizm sezonunda ve takip eden sezonlarda aynı bünyede kaldığı, herkesin eşit koşullarda değerlendirildiği, kendini geliştirmek isteyenlere destek olunan, misafir beklentilerini dikkate alıp en içten misafirperverlikle çalışan kocaman bir aileyiz.
Eğitim programı doğrultusunda çalışanlarımıza çevre eğitimleri verilmektedir. Eğitimler; doğal kaynakların tüketiminin azaltılması, atıkların azaltılması ve doğru şekilde ayrıştırılması, tehlikeli atıklarla ilgili yapılması gerekenler vb. konuları içermektedir.
Çalışanlarımıza İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Hijyen Eğitimi, Çevre Bilinçlendirme ve Atık Yönetimi Eğitimi, Sürdürülebilir Turizm Eğitimleri, Kimyasal Kullanım Eğitimi, Enerji ve Su Tasarrufu Eğitimi, Cinsel İstismar, Çocuk Tacizi ve Kadına Yönelik Şiddet Eğitimi verilerek daha bilinci olmaları sağlanmıştır.
Eğitimleri tamamlanan personelimiz artık tesisimizde Sürdürülebilir Turizm adına neler yaptığımızı ve bu uygulamalara nasıl katkı sağlayabileceklerini tam anlamıyla bilmektedirler.
Her turizm sezonunu öncesi oluşturduğumuz kadrolarımızda yiyecek ve içecek alanlarında eğitim veren okullardan iş başvurusu yapan öğrencilere istihdam sağlamaya öncelik veriyoruz. Bu çalışanların, kurumumuzda çalışmakta oldukları süre içerisinde hem akademik bilgileriyle kurumumuza katacağı çok şey olacağı gibi, sezon bitimi sonrasında da karşılıklı verim alacağımız ve çalıştığı pozisyonun görev/sorumluluklarını yerine getirebilecek potansiyeldeki ilgili çalışanların, bir sonraki turizm sezonumuzda ekibimize tekrar dahil etmeyi kendimize hedef görüyoruz.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EKİBİ
“Sürdürülebilirlik Politikalarımız” şirketimizin bu konudaki taahhüdünü belirtmektedir. Çabalarımızın başarıya dönüşmesi ve süreklilik kazanması ancak çalışanlarımız, misafirlerimiz, iş ortaklarımız, tedarikçilerimiz, çözüm ortaklarımız, yakın çevremizdeki tüm muhataplarımızla birlikte hareket ederek yaygınlaştırmak ve her geçen gün güçlendireceğimiz bir ortaklık haline getirmek ile mümkündür.
Sürdürülebilirlik yaklaşımının ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilen personellerin bilinçlendirilmesi, sürece dahil olabilmeleri için fırsatlar verilmesi ve gelişim fırsatlarına katkıda bulunabilmeleri oldukça değerlidir. Sosyal haklar, yerel istihdamın desteklenmesi, doğal yaşamın korunması, kültürel zenginliğimiz, enerji ve su tasarrufu, çevre faaliyetleri, geri dönüşüm sistemimiz, yerel kaynaklara yönelim gibi konularımızı her zaman gündemde tutarak konuyla ilgili eğitimlerimizi de vereceğiz. Bu şekilde işletme içerisinde sürdürülebilirlik felsefesinin yaygınlaştırılması için çalışmalarımızı yapacağız. Bu zaman zarfında ana hedefimiz yasalara uyumlu olmaktadır.
İNSAN FELSEFEMİZ
T&G Apart Hotel olarak sürdürülebilirlik çalışmalarına önem vermekteyiz. Sürdürülebilirlik uygulamalarında ise çalışmalarımızın ekonomik boyutu kadar sosyal boyutunu da değerlendirmekteyiz. Bu nedenle hizmet sektöründe insan kavramının ne kadar önemli olduğunun bilinci ile hareket etmekteyiz. İnsan felsefemiz, bizim, misafirlerimize, paydaşlarımıza ve çalışanlarımıza verdiğimiz sözdür. İlkelerimiz, mevcut ve potansiyel çalışanlarımızdan beklediklerimizi ortaya koyarken, bu yolda onlara nasıl destek olacağını da anlatmaktadır.
Biz, misafirlerimize beklentilerini karşılayan hizmetler sunmak için çalışırız. Biz, insana ve doğaya saygı ilkesi ile hizmet ederiz. Biz, olumlu şekilde ve samimi bir tavırla iletişim kurarız. Biz, yaşam çalışma alanlarımızın temizlik ve düzeninden sorumluyuz. Biz, yenilikçi düşünür ve takım ruhu ile çalışırız. Biz, şirket içinde öğrenme ve gelişme fırsatına sahibiz. Biz, profesyonelliğimizi kişisel görünüm ve davranışlarımızla sergileriz.
MİSAFİR MEMNUNİYETİ
Sürekli iyileştirme kapsamında, misafirlerin beklentilerini karşılamak ve kendimizi geliştirmek adına, sunduğumuz hizmetlerin kalitesi hakkında misafirlerimizden geri bildirim alabilmek için Anket Formları kullanılmaktayız.
Sosyal medya yorumları düzenli olarak takip edilmekte, misafirlerimizin memnuniyeti adına geri dönüşler sağlanmaktadır. Misafirlerimize güler yüzlü davranmak, misafirin bir şikâyeti veya isteği olduğunda yetki dahilinde çözmeye çalışmak, misafirimize tatil için doğru yerde olduğunu hissettirmek tüm çalışanlarımızın ortak amacıdır.
T&G Apart Hotel olarak misafirlerimizi odalarında bulunan “Çevre Kartları” ile sürdürülebilir Turizm uygulamalarımız hakkında bilgilendiriyoruz. Gelecek nesle daha yaşanabilir bir Dünya bırakabilmek adına enerji, su tasarrufu konularında bize destek vermelerini rica ediyoruz.
KÜLTÜREL MİRASIN KORUNMASI
T&G Apart Hotel olarak kültürel mirasın, toplum ve çevre arasındaki ilişkinin uzun süreli ve sadece günümüz toplumu için değil gelecek kuşak için de yaşamasının sağlanabilmesi bakımından önemli olduğunun bilincindeyiz. Sürdürülebilir kültürel miras yönetiminde, miras değerlerinin neden korunması gerektiği konusunda toplumsal bilinç oluşturulması hedeflerimiz arasındadır.
Bunun için bölgemizde bulunan önemli değerlerimizi misafirlerimize bilgilendirmek amaçlı hem bilgilendirme panomuzda hem sürdürülebilirlik raporumuzda sunmaktayız.
DÜNYANIN İNCİSİ MARMARİS
Marmaris, Muğla iline bağlı, Türkiye’nin güneybatısında Ege Bölgesi’nde bulunmaktadır. Batısında Reşadiye Yarımadası ve Kerme Körfezi, kuzeyinde Ula, doğusunda Balan Dağı, Karadağ ve Günlük Tepeleri ile güneyinde Akdeniz yer almaktadır.
Akdeniz iklimi etkisi altındaki destinasyonda, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise nispeten ılık ve yoğun yağışlıdır. Marmaris’in eski adı Phykos (Fiskos), Karya dilinde “Doğa kenti” anlamına gelmektedir, Antik Karya’nın liman kentinden kalan Asartepe’ deki kalıntılar, arkeologları ilgilendirecek durumdadır. MÖ 900’lere kadar uzanan, bilinen tarihi ile Marmaris; Seleukos, Roma, Bizans, Menteşeoğulları egemenliklerine girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Marmaris” e “Mimaras” adı verilmiş, daha sonrasında “Mermeris” ve sonunda “Marmaris” adını almıştır. Marmaris çevresinde çok sayıda yörük köyü vardır. Köy turlarının en önemli durak noktalarından olan Bayır, Söğüt, Osmaniye, Turgut gibi köyler yörük yerleşimleridir. Buralarda yörük kültürünün tüm özellikleri yaşatılmaktadır.
Hayvancılık (yaygın olarak keçi), arıcılık, orman ürünleri (defne, adaçayı, kekik) toplayıcılığı, balıkçılık ile geçinen köylerde şimdi değişim yaşanıyor.
Marmaris’te sahip olunan kültürel miras değerlerinden bazıları şunlardır;
Antik yerler; Physkos (Beldibi-Asartepe), Loryma (Bozukkale), Amos (Hisarönü-Turunç), Cedrae (Kleopatra veya şehir adalan), Hydas, Erine, Castabus (Pazarlik), Saranda (Söğüt), Bybassios, Euthenna (Altınsivrisi), Nimara, Timnos.
Tarihi Yerler, Sarıana Türbesi, İbrahim Ağa Cami, Marmaris Kalesi, Hafza Sultan Kervansarayı, Tarihi Bedesten, Taşhan ve
Kemerli Köprü. Somut olmayan kültürel mirasların arasında yörük kültürü, yörük köyleri, köy düğünleri, Turgut Köyü halıcılık, arıcılık ve balıkçılık uygulamaları yer almaktadır.
Doğal Değerler, İyilik Kayalıkları Arkeoloji parkı, Günnücek, Yalancı boğaz ve Cennet Adası (Nimara), Turgut Şelalesi’dir.
MARMARİS KALESİ VE ARKEOLOJİ MÜZESİ
Marmaris Müzesi, tarihi bir mekin olan Marmaris Kalesi’nde hizmet vermektedir. Kale, Marmaris Limanı arkasında denize häkim bir yarımada üzerinde inşa edilmiştir. Herodot, kalenin ilk olarak M.Ö. 3. binde yapıldığını söylemektedir. Bu dönende bir Karia kenti olan Physkos (Marmaris), bugün olduğu gibi Ege Denizi ve Akdeniz arasında bir geçiş noktasıdır. Kentin limanı, Rodos ve Mısır’a açılan ticaret yollarıyla çağlar boyunca önemini korumuştur.
Kale, Hellenistik Dönemde (M.Ö. 330-30) Makedonya Krak Düyük İskender tarafından M.Ö. 300 civarında kuşatılmış, Marmaris halls bu saldırıya karı koyamayacağıvı anlayıvıca, kaleyi ateşe vererek, kendileri de dağlara saldanmışlardır. Böyük İskender, kalenin stratejik önemi nedeni ile kaleyi onartmış, bir grup askerini de buraya bırakmıştır. Marmaris ilk kez 1390 yılında Osmanlı yönetimine girmiştir.
Marmaris Kalesi’nin yapımından söz eden tek yazılı kaynak, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesidir. M.S. 17.yy. ‘da Muğla ydresini gezen Evliya Çelebi, ünlü Seyahatnamesi nde kalenin 1522 yılında Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos seferi sırasında yaptırıldığı ve buranın bir askeri üs olarak kullanıldığını, ayrıca düzgün taşlaria örülmüş 400 ayak uzunluğunda bir duvarı olduğunu söylemektedir.
Kaleye çıkan dar ve basamaklı sokağın girişinde, Hafsa Sultan Kervansarayı yer alır. Kervansarayın giriş kapısı üzerinde yer alan kitabeden 1545 tarihinde Osmanh hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman tarafından annesi adına yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Yapım amacı Rodos seferi sırasındaki konaklama ve ticaret ile ilgilidir. Kervansaray dikdörtgen plank ve ili kath olup, yedi küçük bir büyük oda ve bir hamandan oluşmaktadır. Mekåren alt katları dükkânı, üst katlan ise konaklama Için kullanılmış, üzeri kemerlerle örtülmüştür. Marmaris Kalesi ve Kervansaray, dönemin kompleks yapılanına özgü bir bütünlük göstermektedir.
Cumhuriyet öncesinden başlayarak yakın tarihe kadar içi Marmarisller tarafından iskän edilen kalede, 18 konut, bir çeşme ve bir sarnıcın olduğu bilinmektedir.
Marmaris Kalesi korunması gerekli taşınmaz kültür varkğı olarak tescil edilen Iderece anıtsal bir yapıdır. Marmaris Kalesi, Arkeoloji Müzesi olarak düzenlenen iç mekän ve bahçesi ile 18.05.1991 yılında ziyarete açılmıştır. Toplam yedi kapalı mekânı bulurvnaitade. Beşik tanocha giriş mekânı iç bahçeye açılmaktadır. Avluda sağda ve solda yer alan
merdivenler surlara çılışı sağlamaktadır. Beşik tonozla örtülü olan kapalı mekanlar sergileme salonu olarak kullanılmaktade. Müzede 4 adet teşhir salona mevcuttur. Müze avlusu apk teşhir sergileme alanı olarak kullanılmaktadır. Teşhir salonlarında avluda Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemlerinden Cumhuriyet Dönemine kadar uzanan kolekalyanu sergilenmektedir. Salonlar dışındaki diğer mekanlar büro ve depo olarak kullanılmaktadır.
GÜNNÜCEK MİLLİ PARKI
Marmaris şehir merkezinden 2 km uzaklıktadır. 1996 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Bu doğa harikası Milli Park’ın yüzölçümü 29.206 hektardır. Yerel Halk arasında sığla ağacına Günnük Ağacı denir ve park adını sahibi olduğu bu günnük ağaçlarından alır. Günnücek Milli Parkı kendine özgü orman ve bitki örtüsü ile de ayrı bir doğa harikasıdır.
Günnük yani sığla ağacı bölgeye özgü endemik bir ağaç türüdür. Sığla ağacı kıyı alanlarda görülür. Genelde ağaç yaprakları parfüm ve ilaç yapımında kullanılmaktadır. Burada bulunan Günnük ağaçları Milli Park olduğu için koruma altındadır. Frigana ve öncesi otsu bitkiler ile maki ve kızıl çam ormanları ile ekolojik açıdan büyük önem taşımaktadır.
Yaklaşık 300 dönümlük bu parkta yaban domuzu, sincap, yaban eşeği, kedi, 50 farklı kuş türü bulunmaktadır. Ayrıca 106 omurgasız tür ile 34 balık tür, 32 sürüngen türü, 37 memeli türü yaşamlarını sürdürmektedir.
Parkın içinde ahşap yürüyüş alanları, gölet, anıt ağaçlar bulunmaktadır. Bisiklet sürmek, yürüyüş yapmak, spor yapmak için tasarlanmış özel alanlar bulunmaktadır.
CENNET ADASI – NİMARA MAĞARASI
Cennet Adası, Marmaris ilçesi sınırlarındaki yarımada. 1999 yılında arkeolojik ve doğal sit alanı kabul edilmiştir. Ada üzerinde yer alan Nimara Mağarası Paleolitik Çağdan Tunç Çağına kadar insan tarafından kullanılmıştır. Şehir merkezine 8 km uzaklıkta, halkın Yalancı Boğaz dediği doğal bir set ile ada, karaya bağlanır. Marmaris’ten bakıldığında set gözükmez, alan boğaz gibi görülür. Anakaraya bağlandığı noktada Adaköy yer alır. Deniz üzerinden 5,5 km, karadan yalancı boğaz üzerinden 20 km yol ile adaya ulaşım mümkündür. Teknelerin uğrak yerlerinden biri olan bölgede harika doğa yürüyüşleri yapılabilmektedir.
Nimara Mağarası, Cennet Adası’nda bulunan arkeolojik bir mağaradır. Cennet, Yıldız veya Nimara Adası olarak isimlendirilen yarımada üzerinde, 350 m yüksekliktedir. Mağara içi geniştir ve sarkıt-dikitler bulunur. Mağaranın yaşı sarkıt ve dikitlerden 100.000 yıl olarak tespit edilmiştir.
KIZ KUMU – ORHANİYE KÖYÜ
Kız kumu plajı, Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Orhaniye yolu üzerindeki plajdır. Doğal bir oluşumdur. Orhaniye Köyü’nü çevreleyen kayaların gece ve gündüz sıcaklık farkı, donma ve aşınma gibi sebeplerle parçalanması ve sel suları tarafından çakıl ve kum olarak denize taşınması yoluyla oluşmuştur. Bu plaj 4 metre genişliğinde ve 600 metre boyunca denizin üzerinde yürünebilen özelliktedir.
Orhaniye köyü Marmaris’e bağlı olan ufak çevre köylerden bir tanesidir. Nüfusu yaklaşık olarak 800 kişidir. Köy halkının başlıca geçin kaynağı çiftçilik ve arıcılıktır. Aynı zamanda her perşembe günü kurulan yerel pazarlarda bazı köy halkı satış yaparak geçimini sağlamaktadır.
TURGUT ŞELALE – TURGUT KÖYÜ
Tarihi geçmişini korumuş, doğal alanlarına el değmemiş, güzelliğini korumayı sağlamış bir köydür. Bölge, 6 metre yükseklikten düşen eski bir şelale ile ünlüdür, şelalenin çevresi ‘arctiidee ’’ (Kaplan güvesi) türünün yetişme alanıdır. Köyden şelaleye giden yaklaşık bir km’ lik yolun sağındaki yamaçta antik bir yapının izlerini fark etmek mümkündür. Buranın Savaşçı Diagoras mezarlığı olduğuna inanılmaktadır.
BOZBURUN – BOZBURUN BATIĞI
Bozburun modern hayatın baskılarından kurtulmak için harika bir yerdir. Bu sakin kasaba, eski uygarlıkların mirası, güzel koylar ve körfezleri ile kutsanmıştır. Çoğu insan Bozburun’ a yat veya gulet ile gelir ki bu durum sürpriz olmamalıdır çünkü burası dünyaca ünlü ağaçtan yapılan hafif armalı çift direkli Türk Guletlerinin yüz yıllardır kullanılan eski gelenekler ile üretildiği bir yerdir. Bozburun yakınlarında ve Asar tepesinin üzerinde Larymna şehir kalıntıları bulunmaktadır. Bu tepeye tırmanmak yaklaşık 45 dakika sürer, çevredeki şehir surları ile mezar kalıntılarını burada bulabilirsiniz. Tepeden yakındaki Yunan adalarını görebilirsiniz.
Marmaris’in Selimiye köyüne birkaç kilometre mesafedeki Küçüven Burnu’nda keşfedilen bir Bizans gemisi, merkezi Bodrum’da bulunan Sualtı Arkeoloji Enstitüsü arkeologları tarafından kazıldı. Ön çalışmalar sırasında Bozburun’daki batık alanından çıkarılan amfora örnekleri, geminin 9. Yüzyılda ya da 10. Yüzyıl başında battığını gösterdi. Bu, Doğu Akdeniz’de dramatik değişimlerin yaşandığı, Bizans İmparatorluğu’nun Altın Çağı’na girdiği bir dönemdi. Su yüzeyine çıkarılan amforalar, çanak çömlek parçaları, demir, bakır, ahşap, kemik ve camlar kamptaki konservasyon, kazı sonunda hepsi şu an dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzesi olarak bilinen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne taşındı.
BENCİK KOYU ve DİŞLİCE ADASI
Bencik Koyu Marmaris’le Datça’yı birbirinden ayıran, Datça Yarımadası’nın en ince noktasında bulunuyor. Tam ortasında bir kayalık olan Dişlice Adası yer alıyor. MÖ 540 yılında Persler Ege kıyılarını işgal ederken buralara kadar gelmişler. Bu yüzden Herodot bile Bencik Koyu’ndan bahsediyor. Burası Marmaris’le Datça’ya gelen yatların en çok tercih ettiği koylardan biri. Sert esen rüzgarlara kapalı olan bu koyda meltem rüzgarıyla serinlemek mümkün.
DATÇA ANTİK KENTİ – KNIDOS
Klasik Devir dünyasının zengin ve ünlü kentlerinden biri olan Knidos, bugünkü 70 km uzunluğunda Datça Yarımadasının en uç kısmında Ege ve Akdeniz’in birleştiği noktada Tekir Burnu üzerinde kurulmuştur. Knidos antik kenti Batı Anadolu kıyı kentlerinin en önemlilerinden biridir.
Muğla li, Datça İlçesi, Yazı Köyü sınırları İçindedir. Karayolu ile Datça’ya 35 km.’lik, son 8 km.’si stabilize olan bir yol ile bağlanır. Deniz yolu ile ulaşımı turizm sezonu boyunca gezi tekneleri ve yatlarla yapılmaktadır. Knidos hem yarımadanın güneye bakan ucunda hem de karşısında yer alan, başlangıçta ada olup da zamanla yarımadaya dönüştürülen Kap Krio’nun (Deve Boynu) kuzey yamacında teraslar üzerine kurulmuştur. Kenti yuvarlak ve köşeli kuleleri ile güçlü bir sur duvarı çevrelemektedir. 1.0. 4 yy da yapıldığı düşünülen sur duvarlarının en iyi korunan bölümlerini Akropolis’ te görmek mümkündür. Şehir surları dışında, doğuya doğru yaklaşık 7 km. uzunluğunda geniş bir alana yayılmış Nekropol (mezarlık) bulunmaktadır. Ana karada aks üzerinde doğu batı yönünde uzanan bir cadde ve bu yolun altında ve üstünde, kamu yapıları, aşağı ve yukarı tiyatrolar, Demeter Kutsal Alanı, küçük bir odeon, Aphrodite Tapınağı, Korinth Tapınağı, Roma Mezarı, Agora, Anıtsal Yapı, Hellenistik Stoa, Dionysos Tapınağı ve Bizans Kilisesi, Roma Dönemi Bouleuterionu, Propylon ve basamaklı cadde gibi yapı kalıntıları yer almaktadır. Strabon, Knidos’un kıyı boyu ile önündeki adada kurulduğunu belirtmektedir. Sonradan ada ile kara parçası arasındaki deniz doldurulmuş, böylece iki ayrı liman elde edilmiştir. Bunlardan, kuzeyde daha küçük olana “Kuzey Limanı” denmiştir. Bu liman askeri amaçlı kullanılmıştır. Diğer yandaki güney limanı ise ticaret gemilerine aynılmıştır. Bugün buradaki liman ağzını kapayan mendirek kalıntıları ile kuzey limanındaki kule görülebilir. Knidos kenti Hippodamos’un izgara plan düzenine göre kurulmuştur. Bundan dolayı doğu-batı doğrultusunda birbirine paralel dört geniş cadde, kuzey-güney doğrultusundaki dik bir cadde ile kesişmiştir. Arazi konumuna uygun biçimde cadde ve sokaklar bazen merdiven, bazen de dik birbirlerini kesmişlerdir.
ÇEVRESEL ETKİLERİN AZALTILMASI
Çevre mevzuatı kapsamındaki sorumluluk alanlarımız ile ilgili gereklilikler, işletmemizin sözleşmeli ve yetki sahibi çevre danışmanlığı firması ile yürütülmekte ve tüm süreçlerimiz resmi çevre görevlimiz kontrolünde ilerlemektedir. Atıkların kaçınılmaz olduğu durumlarda, tehlikeli atıklara özellikle dikkat ederek geri dönüşüm ve uygun bertaraf için ayrılmasını sağlıyoruz.
Kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanarak çevre kirliliğini önlemek ve doğayı korumak, atıklarımızın miktarını azaltmak, geri dönüşümü sağlamak veya zararsız hale getirmek ana hedefimizdir. Çevresel etkilerimizin farkında olarak gerekli önlem ve aksiyonların alınması için çaba gösteriyoruz.
Uyguladığımız Atık Yönetimi Sistemimizde öncelikli amacımız atık miktarını azaltmak, oluşan atıklarımızı iyi yöneterek çevreye en az zarar ile bertarafını sağlamak ve geri kazanılabilir olanları tekrar kazanmaktır. Bunun için de tesisimizin belirli noktalarında bulunan 4’lü ayrışım kovaları ile hem personel hem de misafirlerimizi atık ayrışımı konusunda teşvik etmekteyiz. Kâğıt tüketimimizi azaltmak için mümkün olduğunca yazışmalarımızı ve duyurularımızı mail ortamında yapıyoruz.
Enerji kaynaklarının hızla tükenmesinin getirdiği olumsuzlukların, küresel ısınmanın ve fosil yakıtların çevreye verdiği zararın farkında olarak enerji tüketimini her yıl devam eden azaltımlar elde etmek ve buna bağlı karbon emisyonlarını azaltmak için titizlikle izler ve tasarruf edilebilecek alanlar tespit ederiz. Kullanılmakta olan aydınlatma, iklimlendirme, sulama vb. sistemler sayesinde tasarruf imkanları yaratılabilmektedir. Verimli, tasarruflu, çevreci, yeni teknoloji ürünlerinin tedarik edilmesi sağlanarak enerji değerlerinde pozitif etki amaçlanmaktadır. Su kaynaklarının değerinin farkındayız. Her yıl tüketimi genel olarak azaltmak için çaba göstermeye devam ediyoruz.
ENERJİ YÖNETİMİ
Enerji kaynaklarının hızla tükenmesinin getirdiği olumsuzlukların, küresel ısınmanın ve fosil yakıtların çevreye verdiği zararın farkında olarak enerji tüketimini her yıl devam eden azaltımlar elde etmek ve buna bağlı karbon emisyonlarını azaltmak için titizlikle izler ve tasarruf edilebilecek alanlar tespit ederiz.
Kullanılmakta olan aydınlatma, iklimlendirme, sulama vb. sistemler sayesinde tasarruf imkanları yaratılabilmektedir. Verimli, tasarruflu, çevreci, yeni teknoloji ürünlerinin tedarik edilmesi sağlanarak enerji değerlerinde pozitif etki amaçlanmaktadır.
Bu doğrultuda;
• Otel genelinde Floresan ve / veya akkor flamanlı aydınlatmalar yerine %95 oranında Led aydınlatmalara geçiş yapılmıştır.
• Klima sistemlerimiz; yeni nesil enerji tasarruflu, DC fanlı, R32 çevreci gazlı, Inverter Klimalar ile değiştirilmiştir.
• Misafirlerimiz odayı terk ettikten sonra elektrik enerjisinin kesilmesini sağlayan sistem kullanılmaktadır.
• Elektrikli cihazların belirli aralıklarla bakım ve temizlikleri yapılarak oluşabilecek enerji kayıpları minimize edilmektedir.
• Tesisimizde kullanım sularının ısıtılmasına yönelik Güneş Enerjisinden faydalanılarak, elektrik enerjisi tüketiminden tasarruf sağlanmaktadır.
• Tüm çalışanlarımıza enerji, su verimliliği ve tasarrufu, geri dönüşüm, atık yönetimi ile ilgili eğitimler vermekte ve bilinçlendirmekteyiz.
• İşletmemizde; enerji tüketimi ve elektrik tüketimi konusunda verileri toplanmakta ve izlenmesi yapılmaktadır. Tüketimlerimiz aylık ve yıllık olarak izlemekte ve kaydedilmektedir. Bu şekilde yıl bazında kullandığımız enerjileri kontrol altında tutma, kıyaslama ve herhangi bir fazla tüketim durumunda aksiyon alma imkânı sağlamaktayız.
SU YÖNETİMİ
Su kaynaklarının değerinin farkındayız. Her yıl tüketimi genel olarak azaltmak için çaba göstermeye devam ediyoruz. Gri su dahil olmak üzere tüm su kaynakları, yerel mevzuata uygun olarak, yerel ortamlar veya nüfus üzerinde olumsuz etki yaratmadan doğru şekilde bertaraf edilir.
• Sağlık, hijyen ve misafir memnuniyeti konularından ödün vermeden genel su tüketimini azaltmak amacıyla su tasarrufu sağlayan donanımlar kullanıyor; misafir odalarına su tasarrufu ile ilgili bilgilendirici “Çevre Kartı” yerleştiriyor ve çalışanlarımızı bu konuda eğitiyoruz.
• Oda duşlarında düşük debili (10 lt/dk) özel duş başlıkları ile değişimi aşamalı olarak yapılmaktadır.
• Düzenli olarak lavabo bataryaları, duş bataryaları, sifon kontrolleri yapılmakta ve gerektiği durumlarda yenilenmekte, bu şekilde oluşabilecek su sızıntılarından kaynaklı sarfiyatın önüne geçilmektedir.
• Misafir ve personel tuvaletlerinde iki sifon sistemi kullanılmakta olup, musluktan akan debi akışı ile tasarruf edilmektedir.
• Çalışanlara verilen eğitimlerde su kaynaklarının korunmasının önemi, tüketime dikkat edilmesi için yapılacaklarını anlatıp bilinçlendirmeye katkı sağlanmaktadır.
• Odalardaki bilgilendirmeler ile; Havluların yere bırakılması “yenilensin”; askıda kalması ise “tekrar kullanacağız” mesajı vermektedir.
• Tesisimizde su tüketimi konusunda verileri toplaması ve izlenmesi yapılmaktadır. Bu izlemeler ile su tüketimini azaltmaya yönelik verimlilik takibi yapılabilmektedir.
• Personelimize su tasarrufu ve olası su sızıntılarının bildirilmesi konusunda düzenli olarak eğitim verilmektedir.
• Oteldeki bar & restoran, ofis ve personel yemekhanesi gibi noktalara OSMOS su arıtma sistemi bağlantısı kuruldu. Bu sayede Damacana su kullanımı azaltıldı.
• Bahçeler akşam geç saatlerde veya sabah erken saatlerde sulanır. Buharlaşma yoluyla kaybı önlemek için damla sulama sistemleri kullanılmaktadır. Otel genelinde iklime iyi uyum sağlamış minimum sulama gerektiren yerel bitkileri tercih ediyoruz.
ENERJİ TÜKETİM TABLOSU
SU TÜKETİM TABLOSU
KARBON SALINIMI
Birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür ve iki ana parçadan oluşur: doğrudan (birincil) ayak izi ve dolaylı (ikincil) ayak izi. Birincil ayak izi, evsel enerji tüketimi ve ulaşım dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının, ikincil ayak izi ise kullandığımız ürünlerin tüm yaşamın döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.
Enerji kaynaklarının hızla tükenmesinin getireceği olumsuzlukların ve fosil yakıtların çevreye verdiği zararın farkındayız. Satın alımlarımızı mümkün olduğunca yakın bölgelerden yapmaktayız. Böylece tedarikçi firmaların teslimat araçlarının CO2 salınımlarını minimize ederek çevreye yapılan etkilerin azaltılmasını hedeflenmekteyiz. İşletmemizde karbon salınımının başlıca kaynakları; elektrik tüketimi, otelde kullanılan jeneratör ve temizlikte kullanılan kimyasal tüketimleridir. Karbon Ayak izimizi azaltmak için; Düşük karbonlu yani iklim dostu yöntemlerle üretilen ürünleri tercih ederek, enerjiyi verimli kullanmak uzun vadeli hedeflerimiz içinde yer almaktadır. Bir ürünü satın alırken enerji verimliliği sınıfına da dikkat edeceğiz. Daha az karbon üreten enerjileri tercih edip, daha yeşil seçimler yapacağız. Sorumlu üretim ve tüketim bilincini misafirlerimiz ve çalışanlarımıza aşılayacağız. Başta ağaç dikimi olmak üzere çeşitli faaliyetler ile karbon ayak izimizi silmeyi hedefliyoruz.
Karbon Ayak izimizi azaltmak için yaptığımız çalışmalar;
• Daha az enerji ile daha çok şey yapmak için önlemler alacağız.
• Bir ürünü satın alırken enerji verimliliği sınıfına da dikkat edeceğiz.
• Daha az karbon üreten enerjileri tercih edeceğiz. Daha yeşil seçimler yapacağız.
• Karbonumuzu telafi ederek enerji verimliliğine daha fazla katkı sağlayacağız. Başta ağaç dikimi olmak üzere çeşitli faaliyetler ile karbon ayak izimizi silmeyi hedefliyoruz.
• Sorumlu üretim ve tüketim bilincini çalışanlarımıza aktararak gıda atıklarını azaltmaya çalışacağız.
2021 yılında yaşadığımız büyük Marmaris yangınından sonra bölgemizde ağaçlandırma faaliyetleri yürüten Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma derneğini biz de destekliyoruz. Dernek; keçiboynuzu, defne, kızılçam gibi yöresel ağaçların tekrar yeşermesi için çalışmaktadır. T&G Apartments olarak, sürdürebilir turizm konsepti çerçevesinde işletmemizin yarattığı karbon izine karşılık doğaya küçük bir olumlu katkı göstermek adına biz de derneğin bu faaliyetlerine katkıda bulunuyoruz.
KİMYASAL KULLANIMI
Tesisimizde bakım onarım ve temizlik faaliyetlerinde kimyasal kullanımı söz konusudur. Kimyasalların kullanımının mümkün olduğunca en aza indirilmesi için her türlü özen gösterilmektedir. Kullandığımız tüm kimyasalların onaylı, etiketli ve uygun ambalajlarda olması önceliğimizdir.
Haşere mücadele için hizmet aldığımız firmalarca kullanılan ilaçların insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ürün olduklarından ve uygun dozlarda kullanıldıklarından emin oluyoruz. Üretim alanlarında gıda güvenliği ve insan sağlığını korumak için pencere ve kapı girişlerinde sinek tutucu sineklikler kullanıyoruz.
Bitkisel yağların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi için yetkili firmalarla çalışıyoruz.
Tesisimizde genelde kullanılmakta olan deterjan, dezenfektanlar insan sağlığına zarar vermeyen olan türdendir.
Misafirlerimiz çevreye zararlı kabul edilen ve tekstillerde bıraktığı lekeler sebebi ile yoğun yıkamaya sebebiyet veren havuç kremi kullanımı hakkında oda içi notlarla bilgilendirilmektedir. Böylece su tüketimi ve enerji tüketimi konusunda farkındalık yaratılması sağlanmaya çalışılmaktadır.